De ejustice website: “van eee naar pretty”

Print Friendly, PDF & Email

Menig jurist heeft tijdens zijn/haar zoektocht naar de laatste stand van het recht en de wet reeds mogen genieten van het ‘retro-design’ van de ejustice-website. Niets zo nostalgisch als een website met een laatste herwerking in een tijd van vóór (niet alleen) de coronacrisis, maar ook van vóór de zesde staatshervorming, 9/11 en de geboorte van op dit moment afstuderende masterstudenten. Het lijdt dan ook weinig twijfel dat dit archeologische wonder nog vele generaties juristen met zijn functionaliteit en design zal blijven verbazen! Echter voor zij die liever diepgravend juridisch onderzoek doen is er nu een alternatief. In deze post belicht Mathijs Van Westendorp de mogelijkheden van de PrettyJustice webextensie en legt hij uit hoe je deze extensie optimaal kan gebruiken.

Voor diegene die minder affiniteit hebben met het scrollen voorbij een lange inhoudsopgave bovenaan een wet of een andere kleurschakering kunnen waarderen is er nu een alternatief: de PrettyJustice webextension.

De Prettyjustice webextensie

De PrettyJustice-extensie is een webextensie die voorziet in het aanpassen van de ejustice-website waarop onder andere de wetten, KB’s en decreten gepubliceerd worden. Specifiek beoogt deze extensie te voorzien in een betere lay-out dan de huidige van ejustice.  Daarmee wordt de pagina overzichtelijker gemaakt en de leesbaarheid verbeterd. Daarnaast brengt de extensie accenten aan in wetgeving die de referentie naar een specifiek lid in een artikel gemakkelijker maakt.

Wat is een web extension?

De hedendaagse computergebruiker kan haast niet zonder browsers zoals Firefox of Chrome. Deze applicaties zijn gelet op de universele aanwezigheid van internet uitgegroeid tot complexe programmatuur die voorziet in een reeks mogelijkheden. Indien de browser echter niet voorziet in een bepaalde functie, dan kunnen derde partijen daar een mouw aan passen via add-ons of extensies. Te denken valt aan adblockers, zoals Adblock, Adaway en Ghostery, maar ook aan extensies die tracking proberen te voorkomen zoals Privacy Badger.

 

Voor langere wetten neemt dit enkele secondes in beslag, voor kortere wetten is er geen grote vertraging.

Het laden kan even duren bij lange wetten

Waar er bij de klassieke ejustice-website eerst voorbij de inhoudsopgave bovenaan de pagina moet worden gescrold, is dat bij de extensie een uitklapbaar element geworden. Via de inhoudsopgave is het vervolgens mogelijk om naar een hoofdstuk of afdeling te springen.

Wat doet het niet?

Buiten aanpassingen van de lay-out is het niet de bedoeling dat er inhoudelijke aanpassingen gebeuren aan de wetteksten.

Om de lay-out te kunnen aanpassen heeft een extensie rechten nodig. Zo is het nodig om toegang te hebben tot de originele ejustice-website zodat de noodzakelijke aanpassingen kunnen worden gedaan. Daarom moet bij het installeren van de extensie de toestemming of machtiging worden gegeven om de gegevens op de ejustice-url te lezen.

Deze extensie is helaas geen vervanging voor de  gehele ejustice-website. Hoewel dat in de toekomst kan veranderen, is de extensie bijvoorbeeld niet geschikt voor publicaties in het staatsblad. Bij pagina’s die niet ondersteund worden, zal teruggevallen worden op de originele ejustice-weergave. Het is ook mogelijk om dat handmatig te doen via de knop. Het kan soms handig zijn om toch de originele versie te zien, bijvoorbeeld indien er een fout is opgetreden bij het inlezen van de pagina door de extensie.

Hoe krijg ik het?

Extensies worden aangeboden via platformen beheerd door de makers van de browsers Chrome en Firefox, zijnde respectievelijk Google en Mozilla. Voordat een extensie op hun platformen verschijnt, wordt het gecontroleerd om te voorkomen dat ongewenste software via die wijze kan worden geïnstalleerd.

Dankzij deze platformen is het toevoegen van een add-on daadwerkelijk met een druk op de knop gedaan.

  • Voor Firefox is de add-on te vinden via Firefox Add-Ons.
  • Voor Chrome vind je de add-on op de Chrome Web Store.
  • Voor Edge is de extensie ingediend voor publicatie.
  • Hoewel Safari deze webextensions vanaf versie 14 ondersteunt, is publicatie daar op dit moment te kostelijk.

Door de add-on toe te voegen en te aanvaarden dat die de rechten krijgt om de ejustice-website aan te passen is de add-on meteen geïnstalleerd.

Na het installeren worden de sites automatisch aangepast wanneer deze in de browser bezocht worden. Kijk hier bijvoorbeeld naar de Grondwet of zoek een wet via een zoekmachine.

Hoe blijf ik up-to-date?

Extensies worden automatisch geüpdatet wanneer er een nieuwe versie op Firefox Add-Ons of Chrome Web Store wordt uitgebracht. Hierdoor is het mogelijk om kleinere (en grotere) fouten op te lossen en deze snel beschikbaar te maken voor alle gebruikers.

Hoe kunnen fouten gemeld worden?

Als er fouten gevonden worden dan kunnen deze hier gemeld worden. Het is mogelijk dat de fout al eerder gemeld is of dat het gaat om een probleem dat niet bij de extensie ligt (maar bij de ejustice-website zelf).

De ejustice website: “van eee naar pretty”

Belangrijker dan de esthetiek is dat er op een productieve wijze gewerkt kan worden met de wetgeving die online beschikbaar is. Voor mij is deze extensie al van nut geweest bij het doornemen van wetgeving. Specifiek op het vlak van het identificeren van het exacte ‘lid’ waarnaar verwezen moet worden is daarbij gemakkelijker.

Hopelijk is deze extensie ook van nut voor andere juristen!

Mathijs van Westendorp is jurist en arts met een interesse in ICT, statistiek en de medisch-juridische toepassing daarvan. Op dit moment is hij bezig aan een master statistiek bij de Universiteit Hasselt en op zoek naar nieuwe opportuniteiten in het werkveld.


Mathijs VAN WESTENDORP, "De ejustice website: "van eee naar pretty"", Leuven Blog for Public Law, 7 September 2020, https://www.leuvenpubliclaw.com/de-ejustice-website-van-eee-naar-pretty (geraadpleegd op 25 October 2021)

Any views or opinions represented in this blog post are personal and belong solely to the author of the blog post. They do not represent those of people, institutions or organizations that the blog or author may or may not be associated with in professional or personal capacity, unless explicitly stated.
Any views or opinions are not intended to malign any religion, ethnic group, club, organization, company, or individual.
All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.
The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

We reserve the right to refuse, without any correspondence or notification, the publication of comments, for example, due to an insufficient link with the blogpost.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.